Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na pachnące, smaczne oraz proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki tureckie. W czasach studenckich, królowały u nas na śniadanie, a piekła je moja koleżanka z Turcji :)
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 85
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 23
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 19
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 85
Freekeh ( zielona, prażona pszenica) znana od czasów również biblijnych (po a...
Odsłon: 21
Przepyszny i lekki sernik rabarbarowy z serków homogenizowanych, który przygo...
Odsłon: 23
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 19
Składniki
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier brązowy, drożdże i wymieszać wszystkie suche składniki. Następnie dodać wodę, mleko oraz olej i wyrobić ciasto - odstawić na 30 minut. Po tym czasie formować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem*, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. * zamiast słonecznika możemy użyć także ziaren sezamu
Następnie bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 - 20 minut. Życzę smacznego! :)