Bułeczki tureckie

Bułeczki tureckie
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Futka
Propozycja na pachnące, smaczne oraz proste i szybkie w przygotowaniu bułeczki tureckie. W czasach studenckich, królowały u nas na śniadanie, a piekła je moja koleżanka z Turcji :)

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka drozdży instant
  • 1,5 łyżeczki cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • + jajko do smarowania i słonecznik do posypania

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier brązowy, drożdże i wymieszać wszystkie suche składniki.

    Następnie dodać wodę, mleko oraz olej i wyrobić ciasto - odstawić na 30 minut.

    Po tym czasie formować bułeczki, ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarować roztrzepanym jajkiem, posypać słonecznikiem*, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

    * zamiast słonecznika możemy użyć także ziaren sezamu

  2. Następnie bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 - 20 minut.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (2)

Ewus71 07 sierpnia 2014
Jakie te bułczusie udane
W sam raz na sniadanko do tego dżem i kakałko
To coś co bardzo mi smakuje
Same... Czytaj całość »
Jakie te bułczusie udane
W sam raz na sniadanko do tego dżem i kakałko
To coś co bardzo mi smakuje
Same pysznosci u Ciebie i jak tu człowiek ma schudnąć
Futka 07 sierpnia 2014
:) Bardzo dziękuję. Czasami trzeba pozwolić sobie na chwilę przyjemności :) Przynajmniej pieczywko jest zdrowe,... Czytaj całość »
:) Bardzo dziękuję. Czasami trzeba pozwolić sobie na chwilę przyjemności :) Przynajmniej pieczywko jest zdrowe, bo wiemy co jemy i mamy pewność, że nie ma tam chemii :)
Składniki
  • 350 g mąki pszennej
  • 100 ml ciepłej wody
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka drozdży instant
  • 1,5 łyżeczki cukru brązowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • + jajko do smarowania i słonecznik do posypania
Składniki