Bułeczki orkiszowo-pszenne

Bułeczki orkiszowo-pszenne
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pyszne bułeczki orkiszowo-pszenne, lekko słodkie. Super nadają się do słodkich dodatków takich jak miód czy dżem.

Składniki

  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 300 ml wody,
  • 1 łyżka masła,
  • 10 g drożdży suszonych,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie

  1. Suche drożdże mieszamy z mąkami. Masło roztapiamy. Do mąk dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
    Ciasto dzielimy na równe częsci, formujemy bułeczki. Blaszkę piekarnikową wykładamy papierem do pieczenia. Bułeczki układamy na blaszce. Możemy posmarować mlekiem.

    Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach.

    Smacznego ;)

Komentarze do przepisu (2)

Maudie 31 października
Super bułeczki :)
;)
Składniki
  • 250 g mąki orkiszowej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 300 ml wody,
  • 1 łyżka masła,
  • 10 g drożdży suszonych,
  • 2 łyżki miodu,
  • szczypta soli.
Składniki