bułeczki jogurtowe…

bułeczki jogurtowe…
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
łatwe,pyszne puszyste bułeczki jogurtowe. Z podanych składników wyszło mi 9 małych okrągłych bułeczek. Na zdjęciu są może trochę blade, ale ja takie lubię, jeśli wolicie bardziej wypieczone to oczywiście należy trochę dłużej przytrzymać w piecu… Ja dałam dwie szklanki mąki 650 i jedną 450 bo tej pierwszej mi brakło

Składniki

  • 500g mąki pszennej 650
  • 200g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • ok. 1/2 szklanki wody (tak na prawdę zależy to od gęstości jogurtu)
  • 10-15g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Przygotowanie

  1. Obie mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, pokruszone drożdże (dla pewności wcześniej można zrobić z nich rozczyn) oraz jogurt. Wlewamy wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne, dość luźne i lekko lepiące ciasto.

  2. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 8 równych części z których formujemy bułeczki o dowolnym kształcie. Układamy je odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do napuszenia.

  3. Podrośnięte bułeczki wstawiamy do ZIMNEGO piekarnika nastawionego na 180 stopni bez termoobiegu. Pieczemy ok. 30 minut na złoty kolor, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny.

Komentarze do przepisu (2)

anna-martyka-3 15 lutego 2015
cudowne :)
Jagoda50 18 lutego 2015
Wspaniałe te babeczki.
Składniki
  • 500g mąki pszennej 650
  • 200g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
  • ok. 1/2 szklanki wody (tak na prawdę zależy to od gęstości jogurtu)
  • 10-15g świeżych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
Składniki