Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem.

Bułeczki drożdżowe pszenne posypane sezamem.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo smaczne bułeczki, łatwe w przygotowaniu, przepis na 20 bułek, 87 gramowych.

Składniki

Przygotowanie

  1. Przesiewamy mąkę do miski w której będziemy wyrabiać ciasto.


  2. Do przesianej mąki dodajemy 5 łyżek oleju, 1 łyżkę soli i rozrobione w szklance ciepłego mleka drożdże oraz pozostałe 2 szklanki mleka.

  3. Wyrabiamy ciasto ręcznie podsypując mąką, do momentu otrzymania gładkiego pulchnego ciasta.

  4. Tak wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką lub pieluchą tetrową i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.

  5. Wykładamy blachę papierem do pieczenia.

  6. Po godzinie gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie wyrabiamy ciasto podsypując go mąką do momentu gdy ciasto nie będzie się kleić do rąk.

  7. Z ciasta formujemy równe bułeczki i układamy na wcześniej przygotowanej blasze, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

  8. Po tym czasie bułeczki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy makiem lub sezamem. Wstawiamy na dno piekarnika miseczkę z zimną wodą, nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 200 stopni C.
    Wkładamy blachę z bułeczkami i pieczemy 20 minut.



  9. Po upieczeniu się bułek, zsuwamy je razem z papierem na kratkę i studzimy je na kratce.

Komentarze do przepisu (3)

iska504 31 grudnia 2016
Ile maki?
kuchmariola63 02 stycznia 2017
1 kilogram mąki, poprawiłam. Po prostu zapomniałam :) Dziękuję za wyłapanie błędu.
Asica35 20 lutego 2018
Mniammmm :)piękne
Składniki
Składniki