Bułeczki czosnkowe zawijane z serem doskonałe do grilla

Bułeczki czosnkowe zawijane z serem doskonałe do grilla
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Są tu fani pieczywa czosnkowego... dla Was te pyszne bułeczki czosnkowe z serem! Są rewelacyjne, zazwyczaj królują na moich imprezach grillowych, schodzą w mig, niektórzy twierdzą, że nawet mięsa do grilla nie trzeba, bułki wymiatają :-) z poniższego przepisu wyszło 20 sztuk:

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 60 ml oleju
  • 300 ml ciepłej wody
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 100 g masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku, trochę siekanej zieleninki

Przygotowanie

  1. Drożdże razem z cukrem rozpuścić w wodzie. Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i wodę z drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, miskę przykryć ręcznikiem lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 40-50 minut (ma podwoić objętość).

  2. W tym czasie przygotować masło czosnkowe. Masło roztopić, dodać przeciśnięty przez prasę czosnek i doprawić.

  3. Ciasto po wyrośnięciu przekroić na pół i każdą część rozwałkować na taki prostokąt, żeby zmieściło się na nim 6 plastrów sera. Każdą część pędzelkiem posmarować masłem. Na jedną ułożyć ser i przykryć drugim ciastem. Dokładnie docisnąć i skleić brzegi.

  4. Przeciąć wzdłuż długiego boku na pół, następnie wzdłuż krótkiego boku na paski szerokości 1,5-2 cm (mnie wyszło w sumie 20 pasków). Każdy pasek zwinąć w spiralkę, a następnie do środka w ślimak. Końcówki podłożyć do dołu.

  5. Odłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chwilę zostawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 200 stopni góra-dół. Piec ok. 15-20 minut do zrumienienia.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 05 maja
pyszotka:)
Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 60 ml oleju
  • 300 ml ciepłej wody
  • 6 plastrów sera żółtego
  • 100 g masła
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku, trochę siekanej zieleninki
Składniki