Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe
> > 6 os.
> 60 min
średnie
tanie
Bułeczki czosnkowe

Składniki

  • Zaczyn:
  • 8 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto właściwe:
  • 380 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 60 g masła
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki pietruszki
  • Dodatkowo
  • 1 jajko

Przygotowanie


  1. Zaczyn

    Do kubeczka dodajemy mąkę, ciepłe mleko, cukier i pokruszone drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże zaczęły pracować.

    Ciasto właściwe

    Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy wyrośnięty zaczyn, ciepłe mleko, roztopione, masło i sól. Zwróćmy uwagę na to, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże, bo zaburzą ich pracę. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdą część formujemy w kulkę, następnie spłaszczamy i formujemy w podłużną bułeczkę. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.


  2. Nadzienie

    Do miękkiego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy wszystko do połączenia się składników. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ostrym nożem na bułeczkach robimy ukośne nacięcia. Nacięcia wypełniamy przygotowanym nadzieniem. Tak przygotowane bułki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 15 minut.

Komentarze do przepisu (5)

KORAL 20 marca 2018
Świetnie Ci wyszły :)
Maudie 20 marca 2018
Wyszły piękne:)Jak malowane :)
Nevermore 20 marca 2018
Pyszne bułeczki, w sam raz do kubka z barszczem :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Zaczyn:
  • 8 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ciasto właściwe:
  • 380 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 200 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1,5 łyżeczki soli
  • Nadzienie:
  • 60 g masła
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki pietruszki
  • Dodatkowo
  • 1 jajko
Składniki