Bułeczki bez drożdzy

Przepis dnia 2020-03-31
Bułeczki bez drożdzy
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Najpyszniejsze i najprostsze w przygotowaniu bułeczki jogurtowe. Każdy jest w stanie je wykonać. Od momentu rozpoczęcia przygotowywania do wyjęcia z pieca to tylko 30 minut.

Składniki

Przygotowanie

  1. Do miski wsypujemy mąkę, sól i sodę oczyszczoną. Dodajemy miód, masło i jogurt naturalny i wszystko miksujemy do momentu aż powstanie jednolite ciasto.

  2. Blat lub stolnicę podsypujemy mąką i wykładamy na nie ciasto. Ważymy bułeczki po mniej więcej 100g. Formujemy bułeczki (na filmie pokazuję jak to zrobić) i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

  3. Do piekarnika wkładamy szklane naczynie w którym jest dość sporo wody. Piekarnik zamykamy i rozgrzewamy do 180C. Bułeczki smarujemy białkiem i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Po 15 minutach można obrócić blachę o 180 stopni aby bułeczki przypiekły się równomiernie.

  4. Po wyjęciu z piekarnika bułeczki muszą ostygnąć. Można przełożyć je na kratkę do pieczenia, albo zostawić na blasze na której się piekły w temperaturze pokojowej.

    Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmu, w którym pokazuję jak krok po kroku wykonać takie bułeczki.

    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 31 marca 2020
Pyszotka:)
Składniki
Składniki