Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz zaskoczyć bliskich? Nie musisz przygotowywać futurystycznych potraw z egzotycznych składników, o których mało kto słyszał. Czasem wystarczy sięgnąć do... kuchni polskiej. Jeśli myślałeś, że znasz już wszystkie potrawy z ziemniaków, pozwól że cię zaskoczymy. Oto przepis na budyń z ziemniaków, który znaleźliśmy w starej, polskiej książce kucharskiej wydanej w latach 60. Spróbuj koniecznie.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 257
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 51
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 257
Składniki
Ziemniaki dobrze wyszoruj, a następnie ugotuj w mundurkach. Gdy będą miękkie, przestudź je, obierz i przetrzyj przez sitko.
Żaroodporną lub metalową foremkę do zapiekania posmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę, a następnie zrumień na niedużej ilości oleju, uważając aby się nie spaliła.
Białka oddziel od żółtek. W dużym garnku utrzyj masło na jasną i puszystą masę. Następnie zacznij dodawać do nich żółtka, tak aby całość. dobrze się połączyła. Dodaj do masy maślano-jajecznej ziemniaki oraz podsmażoną cebulkę. Dopraw solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę. Następnie dodawaj ją stopniowo do masy ziemniaczanej, mieszając całość delikatnie przy pomocy szpatułki.
Tak przygotowaną masę przełóż do przygotowanej wcześniej foremki. Całość gotuj w kąpieli wodnej lub na parze przez około 45 minut. Tak zrobiony budyń z ziemniaków przełóż na duży półmisek lub od razu krój na porcje. Doskonałym dodatkiem do niego będzie sos grzybowy lub koperkowy. Źródło: "Kuchnia polska" praca zbiorowa pod redakcją Dr. Stanisława Bergera