Brukselka z serem halloumi i kurczakiem:

Brukselka z serem halloumi i kurczakiem:
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Może być dodatkiem do drugiego dania a także daniem samodzielnym . Ważne by była podana na ciepło.

Składniki

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 kg brukselki
  • 3 łyżki pestek granata
  • 1/2 opakowania sera halloumi
  • 1,5 łyżki zrumienionej na suchej patelni tartej bułki
  • 100 g masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie



  1. Filet drobiowy pokroić w wąskie, dłuższe paski. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą podlaską do drobiu. Odłożyć na pół godziny by nabrał aromatu przypraw.
    Usmażyć na oleju.
    Brukselkę obrać z wierzchnich liści i ugotowanej w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki cukru.
    Przełożyć na głęboką patelnię i polać połową stopionego masła. Oprószyć tartą bułką.
    Przełożyć do półmiska. Na brukselce układać pokrojony w kostkę ser hallumi, kawałki upieczonego kurczaka . Całość posypać pestkami granata i polać resztą ciepłego masła.

Komentarze do przepisu (1)

LIDIA2 09 grudnia 2019
Wygląda smakowicie
Składniki
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1/2 kg brukselki
  • 3 łyżki pestek granata
  • 1/2 opakowania sera halloumi
  • 1,5 łyżki zrumienionej na suchej patelni tartej bułki
  • 100 g masła
  • olej do smażenia
Składniki