Brokuły duszone w winie

Brokuły duszone w winie
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Można użyć brokułów świeżych lub mrożonych – danie zawsze będzie pyszne i aromatyczne. Dlaczego warto jeść brokuły? Bo posiadają wyjątkowe właściwości zdrowotne. Między innymi chronią przed rakiem, wrzodami żołądka, anemią, a także korzystnie wpływają na funkcjonowanie wzroku i regulują poziom cukru we krwi, co jest szczególnie ważne dla cukrzyków. Wszystko dzięki zawartości witamin, składników mineralnych i sulforafanu – silnego przeciwutleniacza. Do szczegółowego zapoznania się z zaletami brokułów zapraszam na blog, a teraz już czas na przepis.

Składniki

  • 1 kg brokułów (mogą być mrożone)
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1,5 szklanki wytrawnego białego wina
  • łyżeczka soli (lub do smaku)
  • ćwierć łyżeczki białego pieprzu (lub do smaku)

Przygotowanie

  1. Brokuły umyj i osusz. Podziel na różyczki. Warto również obrać ze skóry łodygi i pokroić je w dość małą kostkę. Tak rozdrobnione potrzebują mniej czasu na to, by się ugotować.

  2. W dużym, płaskim rondlu rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojony w plasterki czosnek i podsmaż chwilę, mieszając.

  3. Dodaj pokrojone łodygi brokułów, podsmaż jeszcze chwilę.

  4. Teraz wrzuć także różyczki, posyp pieprzem i solą, smaż przez 2-3 minuty, a następnie wlej wino.

  5. Zmniejsz płomień, przykryj rondel i duś na bardzo małym ogniu przez 10-15 minut. Trzeba sprawdzać, czy konsystencja Ci odpowiada – jedni lubią bardzo jędrne, wręcz chrupiące warzywa, a inni wolą prawie rozgotowane. Swoje brokuły ugotuj tak, jak lubisz.

  6. Brokuły duszone w winie podaje się do pieczonych mięs i ryb. Można też podać je z pieczonymi lub smażonymi ziemniakami – jako danie jarskie. Myślę, że tak przygotowane warzywa dobrze skomponują się również z daniami azjatyckimi – chińskimi, koreańskimi, japońskimi. Albo z wszystkim, do czego ich smak Wam pasuje – tu panuje pełna wolność i swoboda. Gotujcie, próbujcie i komponujcie, smacznego i zielonego!

Składniki
  • 1 kg brokułów (mogą być mrożone)
  • 6 ząbków czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1,5 szklanki wytrawnego białego wina
  • łyżeczka soli (lub do smaku)
  • ćwierć łyżeczki białego pieprzu (lub do smaku)
Składniki