Brokuł i kalafior w sosie vinegrette

Brokuł i kalafior w sosie vinegrette
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Pietruszkowym :D

Składniki

  • Brokuł
  • Kalafior
  • osolona woda do gotowania
  • Sos: Oliwa z oliwek 1/4 szkl
  • Cytryna sok z połówki
  • Sól 1-2 szczypty
  • Czosnek ząbek
  • Pieprz
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Najpierw ugotowałam warzywa. Aby zachowały kolor i jędrność trzeba je krótko gotować.
    Brokuła gotowałam 5 minut a potem zostawiłam jeszcze na 10 minut w wodzie.
    Kalafior gotowałam 10 minut i zostawiłam go na 5- 10 minut w wodzie.

    Wymieszałam oliwę z sokiem cytryny, szczyptą soli, pieprzem, przeciśniętym ząbkiem czosnku, i posiekaną natka pietruszki. Wyjdzie gładka emulsja.

    Podawałam na ciepło a na zimno tez jest smaczne.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (62)

Maudie 21 lutego 2019
Pierwsza!!!Biorę cały talerz:D
Nevermore 21 lutego 2019
Rodzina w komplecie :D
Takie jedzonko, to ja lubię i nawet mięcha nie potrzeba. Można śmiało same wcinać,... Czytaj całość »
Rodzina w komplecie :D
Takie jedzonko, to ja lubię i nawet mięcha nie potrzeba. Można śmiało same wcinać, pycha :)
CookWithMe 21 lutego 2019
Pysznie i zdrowo :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Brokuł
  • Kalafior
  • osolona woda do gotowania
  • Sos: Oliwa z oliwek 1/4 szkl
  • Cytryna sok z połówki
  • Sól 1-2 szczypty
  • Czosnek ząbek
  • Pieprz
  • Natka pietruszki
Składniki