Boczek wieprzowy z żeberkami i skórą, wędzony.

Boczek wieprzowy z żeberkami i skórą, wędzony.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Boczek wieprzowy z kością, wędzony. Efekt wędzenia w garnku na bardzo drobnych zrębkach olcha/brzoza.

Składniki

Przygotowanie

  1. Peklowanie 3 dni według tabeli peklowania.

    Proporcje peklosoli i cukru do solanki podane są w dwóch tabelach : wersja słona i wersja mniej słona.

  2. Zaparzamy szklanką wrzącej wody pieprz, ziele angielskie, czosnek, liść laurowy ( parzymy pod przykryciem 10-15 minut). Po sparzeniu dodajemy do solanki przygotowanej według tabeli Dziadka.

  3. Zimną solanką zalewamy nasz boczek. Codziennie przewracamy boczek. Po czasie peklowania płuczemy pod wodą z solanki, osuszamy papierowymi ręczniczkami.

  4. Wieszamy do osuszenia na kilkanaście godzin w chłodnym przewiewnym miejscu. Do wędzenia w garnku wędliny muszą być dłużej osuszone.

  5. Osuszone boczki osznurowujemy jak na zdjęciu, skórą do środka, ja umieściłam kilka korków od wina żeby skóry się nie dotykały.

  6. Po czasie osuszania wędzimy w garnku w temperaturze 50-60 st.C. przez 2 godziny.

  7. Po dwugodzinnym wędzeniu przesznurowuję kawałki boczku tak żeby były osznurowane skórą na wierzch i ponownie wędzę 2 godziny. Dno w garnku wymieniam na nowe zrębki i folię.

  8. Po uwędzeniu wieszamy na kiju i studzimy, po ostudzeniu wkładamy do lodówki.

Komentarze do przepisu (1)

Ewaaa 26 kwietnia 2017
Mariolka, ależ Ty szczujesz tymi wędlinami ! Pożeram oczami, pyszności !
Składniki
Składniki