Bób z serem żółtym

Bób z serem żółtym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: BEATA1978
U nas odkąd pamiętam bób jadało się z bułką tartą zrumienioną na masełku. Tym razem postanowiłam nieco zmienić nasz stary, dobry przepis.

Składniki

  • bób 1 kg
  • masło 3 łyżki
  • margaryna 1 łyżka
  • bułka tarta 5 łyżek
  • ser żółty 100- 150 g
  • sól

Przygotowanie

  1. Bób płuczemy, gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    W rondelku rozpuszczamy masło z margaryną. Całość podgrzewamy do momentu, aż tłuszcz nabierze delikatnie złotego kolorku i będzie pięknie
    pachniał. Tu następuje odpowiedni czas, aby dodać bułkę tartą, którą mieszamy z masłem i smażymy przez chwilę do momentu jej zrumienienia.
    Następnie dodajemy bób, wszystko razem mieszamy i podgrzewamy przez chwilkę.
    Bób podajemy na ciepło, posypany obficie serem żółtym.

  2. Smacznego.

Komentarze do przepisu (3)

Futka 02 lipca 2014
Pychota! :)
Konto usunięte 02 lipca 2014
Nigdy tak bobu nie jadlam ale sadzac po zdjeciu, musi byc pyszny :)
BEATA1978 02 lipca 2014
Zachęcam do wypróbowania. Jeśli lubicie ser żółty będzie Wam smakowało. Pozdrawiam :)
Składniki
  • bób 1 kg
  • masło 3 łyżki
  • margaryna 1 łyżka
  • bułka tarta 5 łyżek
  • ser żółty 100- 150 g
  • sól
Składniki