Bliny ziemniaczane na śmietanie

Bliny ziemniaczane na śmietanie
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: swiat_lucy
Smaczne bliny bez drożdży i jajek. Podane prosto z patelni są chrupiące gdy postoją to stają się mniej chrupiące, ale również smaczne. Bardzo syte, dobre są zarówno na słodko jak i na ostro z czosnkiem zmieszanym ze śmietaną czy jogurtem. Mogą być dodatkiem do gulaszu albo do innych sosów.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • smalec do smażenia

Przygotowanie

  1. Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach do miski z zimną wodą.
    Odcedzić na sicie.
    Włożyć masę na ścierkę i wycisnąć dobrze z wody.
    .

  2. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlać delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną. Skrobię dodać do masy wraz śmietaną, solą oraz pieprzem.

  3. Uformować małe cienkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Składniki
  • 500 g ziemniaków
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • smalec do smażenia
Składniki