Biała kiełbasa

Biała kiełbasa
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: marysiaz
Domowe wyroby zawsze są najlepsze i najzdrowsze, zasada w mojej kuchni jest prosta: co się da zrobić samemu to się robi. Moje potrawy są z cyklu ,,wiem co jem" :) Biała kiełbasa smakuje świetnie w żurku, na kanapce, upieczona na grillu, usmażona, z różnymi dodatkami...w każdej postaci jest wyjątkowo smaczna. Na zbliżającą się Wielkanoc będzie idealna.

Składniki

  • 1kg mięsa z łopatki
  • 1kg szynki wieprzowej
  • 1kg boczku surowego (jeżeli jest tłusty, słoninę pomijamy)
  • kawałek słoniny
  • 4 i 1/2 łyżki soli
  • 3 łyżki świeżo mielonego pieprzu kolorowego
  • 1op. majeranku
  • 1 cała główka czosnku (ok 10 ząbków)
  • ok 7m jelit wieprzowych

Przygotowanie

  1. Mięso z łopatki, szynkę i boczek dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Całość, razem ze słoniną kroimy w kostkę, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Połowę mięsa mielimy jeszcze raz.

  2. Gotową masę doprawiamy majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Masę mięsną mieszamy za pomocą dłoni lub mikserem z odpowiednią końcówką. Podczas wyrabiania konieczne będzie dolewanie zimnej wody (ja dodałam 2 szklanki), masa musi być jednolita, ale nie wodnista. Jelita przed napełnianiem musimy wymoczyć w zimnej wodzie ok 10 minut.

  3. Gotową masą napełniamy mokre jelita. Na jego początku, a później na końcu robimy supełek. Kiełbasę zaparzamy w wodzie o temp. ok 70 - 75*C przez 25 minut.

  4. Białą kiełbasę możemy doprawić ulubionymi przyprawami. Ja najchętniej używam majeranku, czosnku, soli i pieprzu. Kiełbasa jest bez soli peklowej, wiec od razu po jej doprawieniu należy napełnić jelita i ją zaparzyć.

  5. zdj

Komentarze do przepisu (9)

Futka 06 marca 2015
Przepyszna, domowa kiełbasa! :)
renka 06 marca 2015
Kiełbaska wygląda cudnie (bez tłustych skwarów jak w sklepie)okazuje się czytając przepis,że to wcale nie... Czytaj całość »
Kiełbaska wygląda cudnie (bez tłustych skwarów jak w sklepie)okazuje się czytając przepis,że to wcale nie jest takie trudne do zrobienia.Duże uznanie .Gdzie można kupić taki termometr?
GREGORHSPEED 06 marca 2015
Marysiu ,pycha! <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1kg mięsa z łopatki
  • 1kg szynki wieprzowej
  • 1kg boczku surowego (jeżeli jest tłusty, słoninę pomijamy)
  • kawałek słoniny
  • 4 i 1/2 łyżki soli
  • 3 łyżki świeżo mielonego pieprzu kolorowego
  • 1op. majeranku
  • 1 cała główka czosnku (ok 10 ząbków)
  • ok 7m jelit wieprzowych
Składniki