Biała kaszanka na kaczce.

Biała kaszanka na kaczce.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Bardzo zdrowa, smaczna, biała kaszanka, zrobiona na kaszy gryczanej i jęczmiennej z dodatkiem ostrego sosu z papryczek chili, przypraw i mięsa z kaczki.

Składniki

  • Surowiec:
  • porcja rosołowa z kaczki (kaczka bez nóg i fileta)
  • kasza pęczak 1 szklanka
  • kasza jęczmienna 2 szklanki
  • bulion 6 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy, szklanka 250 ml)
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • ostry sos z papryczek 200 ml
  • jelita wieprzowe 28-32 1,5 m
  • Przyprawy:
  • liść laurowy mielony pół małej łyżeczki
  • ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • sól 1 płaska łyżka
  • pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
  • pieprz czarny 1 mała łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 mała łyżeczka

Przygotowanie

  1. Musimy ściśle trzymać się reguły: 2 szklanki wywaru na 1 szklankę kaszy. Zawsze kasza sparzy się super.

    Wymyte mięsa gotujemy w 6 szklankach osolonej wody do miękkości mięs. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar (bulion) z gotowania mięs przecedzamy przez sitko, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), ostry sos z papryczek, rozdrobnione mięsa oraz wszystkie przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie i przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu. Studzimy, mieszamy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita, wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. I potem wkładamy do lodówki.

  2. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

SprytnaChochla 21 kwietnia
Wygląda smakowicie!
Docherro 21 kwietnia
Ale smakołyk,przepyszna kaszanka:)
fafiatko 21 kwietnia
Przedni wyrób!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Surowiec:
  • porcja rosołowa z kaczki (kaczka bez nóg i fileta)
  • kasza pęczak 1 szklanka
  • kasza jęczmienna 2 szklanki
  • bulion 6 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy, szklanka 250 ml)
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • ostry sos z papryczek 200 ml
  • jelita wieprzowe 28-32 1,5 m
  • Przyprawy:
  • liść laurowy mielony pół małej łyżeczki
  • ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • sól 1 płaska łyżka
  • pieprz ziołowy 1 mała łyżeczka
  • pieprz czarny 1 mała łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 mała łyżeczka
Składniki