Biała kaszanka na gęsinie.

Biała kaszanka na gęsinie.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Sezon grillowy w pełni. Postanowiłam zrobić białą kaszankę, która upieczona na grillu jest przepyszna, ale także na zimno jest smaczna. Polecam :)

Składniki

  • porcja rosołowa z gęsi
  • skórki od boczku
  • skwarki z gęsich skórek
  • ścinki mięs
  • kasza gryczana 2 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
  • woda 6 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • jelita wieprzowe 28-32 3 m
  • Przyprawy:
  • liść laurowy mielony pół małej łyżeczki
  • ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Wymyte mięsa gotujemy w 6 szklankach osolonej wody do miękkości mięs.

  2. Mięsa studzimy, oddzielamy od kości i rozdrabniamy nożem. Wywar z gotowania mięs przecedzamy przez sitko.

  3. Wywar wlewamy do garnka, dodajemy kostkę rosołową (swojego wyrobu), rozdrobnione mięsa oraz pozostałe przyprawy. Wywar z przyprawami i mięsem doprowadzamy do zagotowania się. Do gotującego się wywaru dodajemy opłukane kasze i cały czas mieszając gotujemy do momentu gęstnienia wywaru i pęcznienia kasz na 60%. Gdy kasze będą na 60% sparzone, kończymy gotowanie.

  4. Przykrywamy garnek z kaszami pokrywką na 30 minut. Kasza pod przykryciem dojdzie do potrzebnego nam stanu.

  5. Po 30 minutach odkrywamy garnek i mamy idealnie zaparzoną kaszę.

  6. Musimy kaszę przemieszać.

  7. Do kaszy dodałam skwarki z topienia tłuszczu ze skórek z gęsi.

  8. Studzimy kasze, i po ostudzeniu nadziewamy w jelita wcześniej opłukane z soli i wymoczone w kilku wodach.

  9. Kaszankę parzymy w temperaturze 70-75 stopni Celsjusza - 30 minut.

  10. Po parzeniu, studzimy w zimnej wodzie i wieszamy na kiju w celu osuszenia. Ostudzone kaszanki wkładamy do lodówki.

  11. Smaczna jest na zimno.

  12. Pieczona też jest pycha.

    Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

GREGORHSPEED 17 sierpnia 2017
Dla mnie idealna, bo nie jadam krwi <3 A te smaki...bovskie <3
kuchmariola63 18 sierpnia 2017
Ja krwi też nie jadam, robię białą z różnymi mięskami. Są zdrowsze od tych z krwią, krwi nikt nie bada, a w... Czytaj całość »
Ja krwi też nie jadam, robię białą z różnymi mięskami. Są zdrowsze od tych z krwią, krwi nikt nie bada, a w krwi są choroby.
embepe13 18 sierpnia 2017
Bardzo przyjemna kaszaneczka :) Piątka z plusem i pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • porcja rosołowa z gęsi
  • skórki od boczku
  • skwarki z gęsich skórek
  • ścinki mięs
  • kasza gryczana 2 szklanki
  • kasza jęczmienna pęczak 1 szklanka
  • woda 6 szklanek (2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy )
  • 2 czubate łyżki kostki rosołowej (swojego wyrobu)
  • jelita wieprzowe 28-32 3 m
  • Przyprawy:
  • liść laurowy mielony pół małej łyżeczki
  • ziele angielskie mielone pół małej łyżeczki
  • majeranek 2 łyżki
  • Sól do smaku
  • Pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
Składniki