baza do potraw: sos pomidorowy domowy...

baza do potraw: sos pomidorowy domowy...
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
sos jest bazą do wielu potraw: pulpety, klopsy, mięsa różne,gołąbki,ryby, do makaronu.........SMACZNEGO!!

Składniki

  • olej rzepakowy 1/4 szklanki
  • cebula 1 sztuka
  • cukier 2 łyżeczki
  • marchew 2 sztuki
  • kostka rosołowa 1 sztuka
  • ząbki czosnku 6 sztuk
  • przecier pomidorowy 500 gram
  • woda 1 szklanka
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki 1/2 pęczka

Przygotowanie

  1. na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę posypaną cukrem, wsypać obraną marchew i startą na tarce grubsze oczka, podsmażać z cebulą z 5 minut mieszając, dodać z praski wyciśnięte ząbki czosnku i podsmażać z 2 minuty,dodać kostkę rosołową


    wlać przecier pomidorowy z pudełka (lub jak są to zmiksowane świeże pomidory z 10 sztuk), wlać wodę i gotować na średnim ogniu z 10 minut


    do sosu wsypać posiekaną natkę pietruszki, świeżo mielony pieprz czarny

Składniki
  • olej rzepakowy 1/4 szklanki
  • cebula 1 sztuka
  • cukier 2 łyżeczki
  • marchew 2 sztuki
  • kostka rosołowa 1 sztuka
  • ząbki czosnku 6 sztuk
  • przecier pomidorowy 500 gram
  • woda 1 szklanka
  • pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
Składniki