Baleron w kątnicy wołowej.

Baleron w  kątnicy wołowej.
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Baleron wieprzowy z karkówki wieprzowej zrobiony w wołowej kątnicy, wędzony i parzony.

Składniki

  • Surowiec:
  • karczek wieprzowy 1,2 kg
  • kątnica wołowa
  • przędza wędliniarska
  • Solanka peklująca:
  • sól peklowa 80 g
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie 6 szt.
  • czosnek 6 ząbków
  • woda 1 litr

Przygotowanie

  1. Peklowanie:


    Wodę zagotowujemy z pokrojonymi ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po zagotowaniu nakrywamy przykrywką i parzymy około 20 minut, potem studzimy. Po ostudzeniu cedzimy przez sitko, dolewamy zimnej wody do 1 litra, dodajemy sól peklową i dokładnie mieszamy. Wymyty, osuszony karczek dopasowujemy tak żeby wszedł do kątnicy, chodzi tu o to żeby średnicę kawałka karczku dopasować do średnicy kątnicy. Mięso umieszczamy w pojemniku, robimy nastrzyk i zalewamy zimną zalewą do zakrycia mięsa. Peklujemy 4-5 dni.

  2. Nadziewanie:

    Wymoczoną kątnicę nadziewamy na plastikową rurę (fi 110 mm) o dopasowanej średnicy. Nadziewamy kątnicę przepuszczając kawałek karczku przez rurę. Lekko zawiązujemy i moczymy około 1 minutę w gorącej wodzie żeby kątnica się obkurczyła. Po tym procesie osznurowujemy przędzą wędliniarską i wieszamy na kiju w celu obsuszenia w temperaturze pokojowej na kilka godzin.Można przewiać powietrzem używając wentylatora, po godzinie z każdej strony.


  3. Wędzenie:

    Osuszony baleron wędzimy 3 godziny w temperaturze 55-60 stopni Celsjusza do odpowiedniego koloru.

  4. Po uwędzeniu parzymy w wodzie o temperaturze 75-80 stopni Celsjusza do uzyskania wewnątrz temperatury 70 stopni.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 04 grudnia 2021
Swojski wyrób najlepszy...
fafiatko 05 grudnia 2021
Pieknie uformowany baleron, wieki takiego nie widzialam!
Składniki
  • Surowiec:
  • karczek wieprzowy 1,2 kg
  • kątnica wołowa
  • przędza wędliniarska
  • Solanka peklująca:
  • sól peklowa 80 g
  • liście laurowe 3 szt.
  • ziele angielskie 6 szt.
  • czosnek 6 ząbków
  • woda 1 litr
Składniki