Babeczki z żurawiną.

Babeczki z żurawiną.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Co powiecie na pyszne babeczki, zainspirowała mnie fotka Agusiowe smakołyki. Mam nadzieję że wam się spodobają są z wierzchu chrupiące a w środku puszyste.

Składniki

  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 szklanki mąki pszennej ( u mnie Mąka Basia ),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 40 g żurawiny,
  • Szklanka z arcoroc pojemność 150 g.

Przygotowanie

  1. Szklanka z arcoroc.

  2. Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier.

  3. Następnie dodać jajka, olej, mleko.

  4. Żurawinę pokroić drobno i dodać do całości.

  5. Wszystko wymieszać za pomocą łyżki na jednolitą masę.

  6. Foremki do babeczek nasmarować masłem i wysypać tartą bułką lub wypełnić papierowymi foremkami do babeczek.

  7. Uzupełnić gotowym ciastem ( zostawić centymetr od góry ).

  8. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 minut i piec 20 minut w zależności od piekarnika do suchego patyczka.

  9. Gotowe pozostawić do ostygnięcia.

  10. Ułożyć na talerzu.

  11. Posypać cukrem pudrem lub udekorować kto czym lubi. Z tego przepisu wyszło mi 18 babeczek. Polecam serdecznie.

Komentarze do przepisu (4)

Maudie 05 listopada
Pewnie,że się podobają :))))Pyszności :)
agnes72 05 listopada
pięknie dziękuję
KulinarnaChwila 06 listopada
Pyszotka:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka oleju,
  • 2 szklanki mąki pszennej ( u mnie Mąka Basia ),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 szklanki mleka,
  • 40 g żurawiny,
  • Szklanka z arcoroc pojemność 150 g.
Składniki