Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ajvar wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Jest pastą (sosem) na bazie papryki i cukinii (kabaczka). Można go przygotować w wersji delikatnej i ostrej. Sprawdza się jako świetny dodatek do wędlin i mięs oraz grilla.
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
aromatyczna, prosta i szybka potrawka z kurczaka
Odsłon: 1825
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 89
Składniki
1. Paprykę słodką i chilli podpiekam w piekarniku ok. 10 min. (grill). Studzę i zdejmuje z nich skórkę. Chilli zostawiam z pestkami. 2. Kabaczek/cukinię obieram ze skórki. Kroję w kostkę. 3. Pomidor sparzam i obieram skórkę. Kroje w kawałki. 4. Papryki, pomidor i kabaczek/cukinię wrzucam do rondla. 5. Duszę na małym ogniu aż się rozpadną. Blenduję w rondlu. Przyprawiam. Dalej gotuję żeby zgęstniał. 6. Gotowy Ajvar musi być paprykowo - ostry. Może mieć nutę słodyczy. UWAGA: Przy obróbce papryki chilli warto założyć rękawiczki jednorazowe, bo będą nas piekły ręce. Kapsaicyna z papryki trudno rozpuszcza się w wodzie, więc nie jest łatwo ją zmyć. I uwaga na oczy, żeby ich nie zatrzeć kapsaicyną.