Biszkopt:
ubić białka na sztywną pianę, dodać partiami cukier, zmiejszyć obroty miskera i wlewać po jednym żółtku. Szpatułką wmieszać przesiane mąki ( blaszkę o boku 22 cm wyłożyć papierem tylko spód boków nie smarujemy niczym i nie wykładamy). Piec ok 45-50 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Upuścić z nad kolan na podłogę blaszkę z ciastem i studzić w piekarniku.
Całkowicie zimne ciasto przeciąć na 3 blaty i jeden bo zwęzić o ok 5-7 cm. Zostawić ponieważ te kawałki będą potrzebne.
Krem truskawkowy:
Ubijamy kremówkę, dodajemy do ubitej śmietany mus po trochę i na koniec wlewamy galaretkę. Jeszcze przez chwilę miksujemy po czym wkładamy masę na chwilę do lodówki aż zrobi się gęsta.
Ponczujemy blaty biszkopta i przekładamy masą. nie smarujemy całego tortu!
z pozostałych kawałków tworzymy spojler i dach.
Nadajemy kształt
Tynkujemy białym kremem maślanym i patyczkiem rysujemy sobie wzór
Barwimy krem rysujemy kontury a następnie wykańczamy
ps wzorowałam się na filmiku :
https://www.youtube.com/watch?v=ddTP8Hu5g5s
Smacznego!
Komentarze do przepisu (8)
*Przejdziesz do wersji klasycznej