Zwykłe ciasto z jabłkami na maślance.

Zwykłe ciasto z jabłkami na maślance.
> > 6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: agnes72
Rano zanim ugotowałam obiad upiekłam sobie ciasto, niby zwykłe a jednak niezwykłe. Jabłka wymieszane z galaretką a ciasto z dodatkiem maślanki, wyszło fajne i smak nie do opisania znika szybciej niż to możliwe. Może skusicie się na przepis powiem tylko tyle że nic skomplikowanego, bardzo szybko się je wykonuje. Kto lubi piec i ma do tego rękę na pewno mu wyjdzie.

Składniki

  • składniki na ciasto :
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki cukru szklanka poj. 210 ml,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3,5 szklanki mąki.
  • dodatkowo :
  • 700 g jabłek,
  • 1 galaretka np. malinowa 75 g.

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować jabłka obrać je i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobniejszą kostkę. Następnie przygotować galaretkę dowolną. Do jabłek pokrojonych w kostkę wsypać całą galaretkę i wymieszać, odstawić do czasu zmiksowania produktów na ciasto.

  2. Następnie do miski wbić całe jajka, wsypać cukier. Całość zmiksować na najwyższych obrotach miksera na gładką masę czyli tak zwany kogel - mogel.

  3. Do zmiksowanej masy jajecznej dodać resztę składników podanych w opisie do ciasta i całość zmiksować na jednolitą masę do połączenia się wszystkich składników ze sobą. Masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany.

  4. Przygotowane ciasto wylać do blaszki 35/25 wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na ciasto wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka z galaretką. Wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 60 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia i tak zwanego suchego patyczka.

  5. Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 5 minut, po tym czasie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Jak już ciasto wystygnie wyjąć je z blaszki i oddzielić ciasto od papieru. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem ( ja osobiście lukru nie lubię ).

  6. Ciasto wyszło bardzo smaczne a już z dodatkiem jabłek z galaretką smak obłędny. Takie ciasto idealnie nadaje się do poobiedniej kawy lub nawet dla gości których się spodziewamy. Można dodać owoce kto jakie chce, powinno wyjść z każdym dodanym owocem. Dzieci będą zachwycone u mnie już prawie nie ma jak się dopadli.

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 26 października
Takie zwykłe najlepsze :) Bardzo lubię :)
agnes72 26 października
Dziękuję pięknie
KulinarnaChwila 27 października
Pyszotka:)
Składniki
  • składniki na ciasto :
  • 4 jajka,
  • 2 szklanki cukru szklanka poj. 210 ml,
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1,5 szklanki maślanki,
  • 1 szklanka oleju,
  • 3,5 szklanki mąki.
  • dodatkowo :
  • 700 g jabłek,
  • 1 galaretka np. malinowa 75 g.
Składniki