Zwijane bułeczki

Zwijane bułeczki
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: KORAL
W domu kochamy słodkie drożdżowe bułeczki, szczególnie te z lukrem. Aż żal że tak szybko kończą się....

Składniki

  • mąka pszenna 1 kg
  • drożdże 10 dkg
  • 4 żółtka
  • cukier 12 dkg
  • mleko 1,5 szklanki
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • Nadzienie : cukier drobny 6 łyżeczek
  • cynamon 2 łyżeczki
  • '' klej'' 2 białka

Przygotowanie

  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i rozprowadzić kilkoma łyżkami ciepłego mleka.
    Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do przesianej mąki.
    Dokładamy resztę składników : rozczyn drożdżowy , cukier waniliowy, resztę letniego mleka , kurkumę i olej.
    Dokładnie wyrabiamy ciasto, wprowadzając w nie jak najwięcej powietrza.
    Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje i wałkujemy prostokąt 30 X 40 cm.
    Smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy cukrem zmieszanym z cynamonem. Ciasto składamy do środka na trzy części.
    Następnie kroimy je na 4-5 cm. paski .Każdy pasek nacinamy do 3/4 wysokości.

  2. Każde rozgałęzienie paska skręcamy dwa razy w spiralkę.
    Potem dowolnie łączymy nadając różne kształty ( podobnie jak serduszka).
    Końce łączymy białkiem
    Bułeczki układamy na blaszce z papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Potem możemy delikatnie posmarować białkiem.
    Pieczemy ok.20-30 minut w 180 C.
    Po upieczeniu możemy posmarować lukrem, z cukru pudru i soku cytrynowego.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 11 lutego 2018
Ja się nie dziwię,że tak szybko się kończą...:))))
Składniki
  • mąka pszenna 1 kg
  • drożdże 10 dkg
  • 4 żółtka
  • cukier 12 dkg
  • mleko 1,5 szklanki
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • Nadzienie : cukier drobny 6 łyżeczek
  • cynamon 2 łyżeczki
  • '' klej'' 2 białka
Składniki