Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żurawinowe babeczki"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 321
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 26
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 163
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 321
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 26
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 118
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Wsyp cukier puder oraz cukier waniliowy. Dodaj posiekane na kawałki zimne masło (lub margarynę) oraz jajko. Wsyp skórkę otartą ze sparzonej cytryny.
Z przygotowanych składników szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię spożywczą i odłóż na około godzinę do lodówki. Zimne ciasto cienko rozwałkuj.
Wytnij kółka, wylep malutkie foremki do babeczek. Wstaw na 15 min do zamrażarki. Z resz- ty ciasta powycinaj foremkami ciastka (choinki, dzwonki, gwiazdki). Ułóż je na blasze i piecz w 180 st. na złoto.
W tej samej temp. upiecz na złoto babeczki (ok. 15 minut). Napełnij podgrzaną marmoladą. Udekoruj małymi ciasteczkami. Zastudź. Posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 60 min; porcja – 110 kcal, cena 60 gr.
Foremki do babeczek ustaw obok siebie. Przygotowane kruche ciasto nawiń na wałek i przenieś na foremki. Następnie, tymże wałkiem, delikatnie dociśnij. Dzięki temu szybko usuniesz nadmiar ciasta z brzegów foremek i z łatwością je wylepisz.
Korpusy babeczek możesz też wypełnić budyniem lub kremem.Źródło: Świat kobiety