Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Żurawina i czekolada"
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3082
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 223
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 3082
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 223
Składniki
Zagotuj kremówkę z kakao i rozpuść w niej połowę czekolady. Schłódź w lodówce. Posiekaj drobno pozostałą czekoladę. Żółtka utrzyj z masłem i cukrem, połącz z czekoladą.
Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i starte migdały. Przełóż ciasto do natłuszczonej formy i piecz przez 30 min w temp. 180 st.
Dżem przełóż do garnka i doprowadź do wrzenia. Budyń wymieszaj z zimną wodą i dodaj do dżemu. Kiedy zawrze, wyłącz i przełóż na ciasto, wygładź powierzchnię i pozostaw do stężenia.
Na dżemie żurawinowym ułóż przygotowany wcześniej krem czekoladowy. Wstaw deser na noc do lodówki.
Podziel na porcje. Podawaj schłodzone, udekorowane wiórkami z czekolady.
Czas przygotowania: 70 minut 324 kcal/1 porcja.Źródło: Tele Tydzień