Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziołowe młode ziemniaczki z jajkiem sadzonym"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 219
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 498
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9257
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 219
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 498
Składniki
Ziemniaki, najlepiej podobnej wielkości, dokładnie wyszoruj ostrą ściereczką. Osusz papierowym ręcznikiem, a następnie, każdy z osobna, zawiń w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz). Zawinięte ziemniaczki ułóż na blasze. Piecz przez 75 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180oC.
Upieczone ziemniaczki rozwiń z folii i przełóż do garnka. Dodaj do nich masło, tymianek, rozmaryn, sól. Wstrząśnij, by masło równomiernie oblepiło ziemniaczki. Trzymaj w przykrytym garnku.
Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozpuść masło i wrzuć czosnek. Wymieszaj i wbij ostrożnie jajka. Posyp je solą i odrobiną pieprzu. Przykryj i smaż 2-3 minuty – białko powinno być ścięte, a żółtko lejące.
Na talerz wyłóż po porcji ziemniaków. Połóż na nich po jednym jajku. Całość posyp pieprzem i listkami bazylii. Natychmiast podawaj.Źródło: Naj