Zimowy deser

Zimowy deser
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Deser z galaretką i oranżadą lub winem musującym.

Składniki

  • czerwona galaretka - 2 op.
  • serek homogenizowany waniliowy - 2 kubeczki
  • wino musujące lub bezbarwna oranżada - 1 szklanka
  • żelatyna - 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serki wykładamy do naczynia i cienkim strumyczkiem wlewamy galaretkę, cały czas miksując. Wykładamy na dno pucharków i wstawiamy do lodówki do stężenia.

  2. Żelatynę rozpuszczamy w czterech łyżkach gorącej wody. Oranżadę lub wino musujące podgrzewamy nie dopuszczając do zagotowania i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Studzimy i rozlewamy na warstwę serową.

  3. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody. Studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Wylewamy na warstwę przezroczystą i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 11 lutego
Super;)
Futka 11 lutego
Wspaniały pomysł! <3 Cudowny deserek :)
Składniki
  • czerwona galaretka - 2 op.
  • serek homogenizowany waniliowy - 2 kubeczki
  • wino musujące lub bezbarwna oranżada - 1 szklanka
  • żelatyna - 1 łyżka
Składniki