Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Zimowy bulgur"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
czas ok. 35 min; porcja – 310 kcal, cena 2 zł
Kaszkę bulgur przepłucz na sicie, umieść w garnku. Zalej 3 szklankami wody. Dopraw solą, doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu 8-10 min. Odcedź, przelej zimną wodą i pozostaw do ocieknięcia.
Pestki słonecznika wrzuć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i upraż na jasnozłoty kolor. Radicchio opłucz, osusz, podziel na listki, pokrój w cienkie paseczki.
Opłucz kolorowe papryki, przekrój je na połówki, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Ogórek obierz, opłucz, również pokrój w kostkę. Obraną cebulę pokrój w cienkie piórka.
Przygotowane warzywa umieść w misce, skrop olejem i sokiem z cytryny, wymieszaj. Dodaj wystudzoną kaszkę bulgur, wymieszaj. Dopraw sałatkę do smaku solą oraz pieprzem.
Gotową sałatkę rozłóż do miseczek. Każdą porcję posyp kozim serem, uprażonymi pestkami słonecznika oraz posiekanymi ziołami.
Może być drobna, średnio- lub gruboziarnista. Od wielkości ziaren zależy czas gotowania bulguru. Najdrobniejszą odmianę wystarczy, podobnie jak kuskus, zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. Większe ziarenka wrzuć do osolonej wody (2 szklanki wody na szklankę bulguru) i gotuj 6-10 minut.Źródło: Świat kobiety