Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na ""Zimne nóżki" z wędliną"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 425
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 44
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 425
Składniki
Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Bulion zagotuj z winem. Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem cytrynowym lub octem. W gorącym bulionie rozpuść żelatynę. Wystudź. Jajka ugotuj na twardo. Pomidorki pokrój w kostkę, szynkę w paseczki.
Jajka przekrój na pół. Połowę estragonu posiekaj. Na dno salaterek wlej po 3 łyżki galaretki. Wstaw do lodówki, by zastygła. Następnie na warstwie galaretki ułóż jajka, szynkę, pomidorki i posiekany estragon.
Wlej resztę galaretki. Włóż do lodówki na 3 godz. Gotowe galaretki wyłóż na talerze, ozdób estragonem.
<strong>"Zimne nóżki" z wędliną - wersja II</strong>
jajka; 20 dag plastrów mortadeli; duża ugotowana marchew; 2 szkl. klarownego bulionu drobiowego; 3 gałązki estragonu; sól, szczypta cukru; 2 dag żelatyny; sok z cytryny.
Żelatynę wymieszaj z odrobiną zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Bulion zagotuj. Dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem cytrynowym. W gorącym bulionie rozpuść żelatynę. Odstaw do wystudzenia. Jajka ugotuj na twardo. Marchewkę pokrój w kostkę, mortadelę w paseczki. Jajka pokrój na ćwiartki.
Połowę estragonu posiekaj. Na dno salaterek wlej po 3 łyżki galaretki. Wstaw do lodówki, by zastygła. Następnie na warstwie galaretki ułóż po 3 ćwiartki jajka, paski mortadeli, marchewkę i posiekany estragon. Wlej resztę galaretki.
Włóż do lodówki na 3 godz. Gotowe galaretki wyłóż na talerze, ozdób estragonem.Źródło: Świat kobiety