Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 524
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 271
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 524
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 271
Składniki
Umyj golonkę i nóżki wieprzowe. Włóż do większego garnka, zalej taką ilością wody, aby mięso było ledwo przykryte. Dodaj 2 obrane zą bki czosnku, liście laurowe, łyżeczkę soli oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu.
Włoszczyznę oczyść starannie, opłucz, pozostaw w całości. Wrzuć do garnka z mięsem. Całość gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż mięso będzie całkowicie miękkie i zacznie odchodzić od kości (1,5-2 godziny).
Po tym czasie wyjmij mięso oraz marchewkę. Wywar z resztą warzyw oraz przyprawami przelej przez sito do drugiego naczynia. Dodaj żelatynę. Podgrzewaj, aż się rozpuści. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz resztą czosnku. Pozostaw do schłodzenia.
Miękkie mięso pokrój na kawałki, marchewkę w plastry. przełóż do jednej większej formy lub do kilku małych miseczek. Powoli zalewaj zimnym wywarem. Odstaw do stężenia.
porcji, czas ok. 150 min; porcja – 420 kcal, cena 2 złŹródło: Świat kobiety