Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaki zapiekane z bekonem i ziołami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 74
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 385
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 108
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 486
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1589
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 74
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 385
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 108
Składniki
Czas przygotowania: 90 minut • 4 porcje • 285 kcal/porcja • koszt: 2,5 zł/porcja.
Umyj dokładnie ziemniaki, nakłuj skórkę widelcem. Wstaw je do rozgrzanego do 180 st. C piekarnika. Piecz około godziny, aż będą miękkie. Ostudź.
Posiekaj szalotkę, pokrój drobno bekon i podsmaż na patelni, aż się zrumienią. Z ziemniaków odetnij wierzch i łyżeczką, delikatnie, wybierz ze środka miąższ, zostawiając jednocześnie jego warstwę przy skórce (ok. 5 mm).
Przełóż wydrążony miąższ do miski, dodaj śmietanę i dobrze wymieszaj. Możesz przyprawić do smaku solą lub pieprzem.
Do ziemniaczanej masy dodaj podsmażony bekon z cebulką, starty ser oraz zieleninę. Całość przełóż do ziemniaczanych miseczek. Zapiekaj w piekarniku w 180 st. C ok. 20 minut.Źródło: Olivia