Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaki na kurkach"
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27508
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Proste danie z nóżek drobiowych marynowanych w aromatycznych przyprawach. Kur...
Odsłon: 1280
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 27508
Schab pod pieczarkową pierzynką to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca...
Odsłon: 183
Prosta sałata do obiadu. Zrobienie jej zajmie nam 15 minut. Śmietanę przypraw...
Odsłon: 208
Składniki
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą, wrzuć na osolony wrzątek i gotuj w mundurkach 10-15 minut. Odcedź, ostudź, obierz i przekrój na połówki. Ułóż na blasze, skrop olejem. Posyp solą oraz curry. Piecz około 20 minut w 200 st.
Kurki bardzo dokładnie oczyść, opłucz pod bieżącą wodą. Większe sztuki pokrój na kawałki. Cebulę obierz, posiekaj. W rondlu rozgrzej masło. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj kurki. Smaż, aż puszczą sok, wlej śmietanę. Duś razem do miękkości.
Dodaj posiekane zioła (koperek, szczypiorek lub natkę). Sos dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Czas ok. 60 min; porcja – 340 kcal, cena 1,90 zł.Źródło: Świat kobiety