Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaczki z serem, boczkiem i cebulą"
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 66
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 270
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 254
Kluski robimy z dwóch składników – ziemniaków i mąki ziemniaczanej. Okrasa do...
Odsłon: 66
Bardzo prosty deser z truskawek i puszystego, mocno śmietankowego kremu na ba...
Odsłon: 270
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 254
Składniki
Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w ćwiartki, gotuj 15 minut we wrzącej osolonej wodzie. Odcedź, posyp słodką papryką, oregano i pieprzem. Boczek pokrój w kostkę. Smaż go na rozgrzanym maśle, aż będzie rumiany. Dodaj pokrojoną w ćwiartki dymkę, duś przez trzy minuty.
Piekarnik rozgrzej. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj ziemniaki, boczek i cebulę. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, delikatnie przekładaj ziemniaki z boczkiem. Całość posyp serem, połóż kilka kawałeczków masła.
Piecz 30 minut w temperaturze 180°C. Gotową zapiekankę posyp posiekaną natką pietruszki. Podawaj z warzywami gotowanymi na parze lub zieloną sałatą.
CZAS: około godzinyŹródło: Dobry Tydzień