Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ziemniaczki z podgrzybkami"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 512
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13902
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 218
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 512
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 13902
Składniki
Ziemniaki obierz,opłucz, pokrój w grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki oleju. Wrzuć ziemniaki, smaż je 15-20 minut, aż ładnie się zrumienią. W tym czasie boczek pokrój w kosteczkę. Cebulę obierz, posiekaj. Podgrzybki oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj. Grzyby pokrój na kawałki.
Na drugiej patelni rozgrzej pozostały olej. Wrzuć boczek i cebulę. Smaż, aż ładnie się zrumienią. Wtedy dołóż grzyby oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Podlej odrobiną wody i duś ok. 15 minut. Miękkie grzyby z boczkiem wymieszaj z ziemniakami. Posyp solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż 2-3 minuty. Przed podaniem polej śmietaną i posyp natką.
Znakomite także zapieczone pod beszamelem. ok. 40 min 1 porcja zawiera ok. 540 kcal. Ok. 4 zł za porcję.Źródło: Tina