Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis Babci Stefci z Bieszczad na smaczny piernik.
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 16
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 90
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 16
Składniki
Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować, zmielić i ostudzić. Miód roztopić z cukrem, margaryną i odstawić do wystudzenia.
Następnie wbić jajka, wsypać przyprawy z sodą oczyszczoną i mąkę. Połączyć ziemniaki z masą miodową, wymieszać mikserem na niskich obrotach. Wylać do przygotowanej formy i piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę. (dla pewności sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone).
Po upieczeniu i wystudzeniu przełożyć tężejącą galaretką. Górek placka posmarować również galaretka i posypać kolorowymi cukierkami. Wstawić do lodówki i podawać na następny dzień.