Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ziemniaczane kotlety z pomidorami"
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4973
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 34
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 78
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 53
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 4973
W niecałe 15 minut można przyrządzić ciepłe danie, kiedy nie ma za wiele czas...
Odsłon: 34
Makaron w azjatyckim stylu z tofu i sosem z masłem orzechowym. Jest pyszny, a...
Odsłon: 78
bardzo lubię naleśniki z kapustą i pieczarkami, tym razem dla odmiany z piecz...
Odsłon: 53
Składniki
Wystudzone ziemniaki, mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól, pieprz i jajka wyrabiamy na jednolitą masę. Jeśli ciasto klei się mocno do rąk, dosypujemy jeszcze nieco mąki, by było gęste i sprężyste. Cebulę drobno siekamy, a pomidory kroimy w grubsze plastry.
Ciasto partiami wałkujemy na grubość ok. pół centymetra na oprószonej mąką stolnicy. Wycinamy jednakowej wielkości placuszki. Połowę z nich posypujemy siekaną cebulą.
Na cebuli układamy plastry pomidora. Przykrywamy plackami bez nadzienia, brzegi dociskamy, by dobrze się skleiły.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obydwu stron na złoty kolor, po czym wstawiamy na kilka minut do ciepłego piekarnika, by racuchy doszły.
<strong>Czas przygotowania 85 minut. Cena jednej porcji około 1,90 zł.</strong>Źródło: Rewia