Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ziemniaczane koszyczki"
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1140
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 641
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 214
Cudownie kremowy sernik na ciasteczkowym spodzie z wyczuwalną nutą pistacji i...
Odsłon: 1140
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 641
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 214
Składniki
Obierz ziemniaki, umyj je i osusz. Zetrzyj na tarce lub pokrój ostrym nożem w długie, cienkie paski. Następnie lekko osusz ziemniaki na papierowym ręczniku kuchennym. Do garnka wlej olej do głębokiego smażenia, rozgrzej.
Przygotuj dwa metalowe koszyczki (małe durszlaki o różnych rozmiarach. Większy koszyczek wyłóż warstwą rozdrobnionych surowych ziemniaków. W środku umieść mniejszy koszyczek, lekko dociśnij zie mniaki. Całość umieść w naczyniu z rozgrzanym olejem. Smaż na złoto.
W ten sam sposób przygotuj kolejne koszyczki. Każdy wyjmuj ostrożnie i układaj na papierowych ręcznikach kuchennych, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki. Na osobnej patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż na nim szybko pieczarki. Zdejmij z patelni, przestudź. 2/3 pieczarek od łóż, pozostałe przełóż do miski. Dodaj 5 łyżek oleju, musztardę, ocet, cukier oraz sól i pieprz do smaku, zmiksuj.
Sałaty umyj i osusz, większe listki porozrywaj palcami. Rozłóż do koszyczków ziemniaczanych. Dodaj odłożone wcześniej podsmażone pieczarki. Podawaj na stół z sosem musztardowo-pieczarkowym.Źródło: Świat kobiety