Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonałe ciasto biszkoptowe zabarwione młodym jęczmieniem i skarby lasu czyli jagody lub borówki. Wszystko doskonale połączone.
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 169
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 169
Składniki
Ciasto. Mąkę mieszamy z młodym jęczmieniem. Całe jaja ubijamy z oboma cukrami do białości, potem powoli dosypujemy suche składniki, mieszamy łyżką. Masę dzielimy na trzy równe części i przekładamy do trzech 15 cm tortownic , wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką kukurydzianą. Ciasta pieczemy w 180-170 C do lekkiego przyrumienienia. Studzimy. Owoce płuczemy i osuszamy na sitku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Śmietanę ubijamy, gdy będzie sztywna dodajemy cukier, sok z cytryny, jagody i na koniec płynną żelatynę. Pierwszy krążek biszkoptu smarujemy 2-3 łyżkami konfitury, potem nakładamy kilka łyżek masy. Nakładamy drugi krążek, lekko dociskamy, nadmiar masy rozprowadzamy po bokach ciasta. Przykrywamy konfiturą i masą , identycznie postępujemy z trzecim krążkiem. Po wierzchu rozsmarowujemy ostatnią warstwę masy śmietankowej. Na około torcika układamy chipsy czekoladowe. Chłodną ale jeszcze płynną czekoladą z mlekiem polewamy wierzch torcika. Schładzamy w lodówce kilka godzin.