Zielone ciasteczka z posypką

Zielone ciasteczka z posypką
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: KORAL
Magia Świąt Bożego Narodzenia. Miękkie zielone ciasteczka z dodatkiem zieleniny.

Składniki

  • mąka pszenna 230 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder 150 g
  • świeża rukola, jarmuż ( można użyć też sałaty )40 g
  • mleko 50-60 ml
  • masło 120 g
  • aromat migdałowy kilka kropli
  • zielony barwnik odrobina

Przygotowanie

  1. Składniki w temperaturze pokojowej.
    Wszystkie składniki miksujemy w robocie z ostrzami na gładką masę.
    Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, masa jest dość rzadka.
    Jak nie mamy rękawa, możemy użyć torebkę śniadaniową, obcinając róg, lub zwinąć papier do pieczenia.

  2. Ja użyłam metalowej dyszy, ale nie jest to konieczne, ponieważ ciastka i tak rozlewają się podczas pieczenia.
    Z rękawa wyciskamy okrągłe ciasteczka.

  3. Ciasteczka dekorujemy cukrowymi ozdobami.
    Pieczemy w 175 C około 10 minut.

Komentarze do przepisu (4)

SlodkoSlodka83 18 listopada 2018
Cudne ciasteczka :-)
Nevermore 18 listopada 2018
Zielono mi ;) i gdyby nie te świąteczne dodatki pomyślałbym, że wiosna idzie :D
babcitereskiciasta 18 listopada 2018
Bajeczne ciasteczka.:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mąka pszenna 230 g
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • cukier puder 150 g
  • świeża rukola, jarmuż ( można użyć też sałaty )40 g
  • mleko 50-60 ml
  • masło 120 g
  • aromat migdałowy kilka kropli
  • zielony barwnik odrobina
Składniki