Zielone bezy - z matchą i limonką

Zielone bezy - z matchą i limonką
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
Słodkie bezy z delikatną herbacianą masą. Są pyszne i pięknie się prezentują.

Składniki

  • Bezy:
  • Białko jaja - 4szt
  • Cukier - 200g
  • Sól - szczypta
  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
  • Masa:
  • Mascarpone - 500g
  • Śmietana 30% - 200ml
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki
  • Limonka - 1 szt
  • Matcha - 1 łyżeczka
  • Zielony barwnik spożywczy - dla podkręcenia koloru (ewentualnie)

Przygotowanie

  1. Z tej porcji powinno wam wyjść 8 - 10 bez (czyli 16-20 blatów bezowych)

    Ważne, aby białka były w temperaturze pokojowej i nie zawierały ani odrobiny żółtek.
    Ubijamy je ze szczyptą soli. Najpierw na niskich obrotach, potem zwiększamy aż do najwyższych. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy porcjami cukier. Kiedy cukier będzie już wymieszany dodajemy łyżkę skrobi ziemniaczanej i jeszcze chwilę miksujemy.

    Na papierze do pieczenia rysujemy ołówkiem kółka (np od szklanki) i nakładamy masę bezową. Powinno wyjść 18 - 20 kółek. Połowę wygładzamy łyżką - to będą spody.

  2. Bezy pieczemy 60 minut w 100 stopniach i potem 20 minut w 90 stopniach.
    Zostawiamy w uchylonym piekarniku do ostygnięcia.

    W międzyczasie robimy masę.

    Limonkę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

    Śmietanę ubijamy z pudrem na sztywno. Dodajemy mascarpone, sok i skórkę z limonki i matchę (i ewentualnie barwnik). Znów miksujemy. Wstawiamy do lodówki.

    Masa jest lekko kwaskowa, z wyczuwalnym aromatem herbacianym. Idealnie komponuje się ze słodyczą bezy.

  3. Bezy przekładamy masą i od razu podajemy.

Komentarze do przepisu (7)

jolao 29 października 2019
Pięknie się prezentują ;) a ten krem mmm... cudo :D
Maudie 29 października 2019
Świetne i ładnie się prezentują:)
SlodkoSlodka83 29 października 2019
Wow jakie piękne,aż szkoda jeść :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Bezy:
  • Białko jaja - 4szt
  • Cukier - 200g
  • Sól - szczypta
  • Skrobia ziemniaczana - 1 łyżka
  • Masa:
  • Mascarpone - 500g
  • Śmietana 30% - 200ml
  • Cukier puder - 2 płaskie łyżki
  • Limonka - 1 szt
  • Matcha - 1 łyżeczka
  • Zielony barwnik spożywczy - dla podkręcenia koloru (ewentualnie)
Składniki