Zielona baba

Zielona baba
> 1-2 os.
> 15 min
średnie
przystępne
Ukryte w piankowo - galaretkowej bombie są świetnym pomysłem na deser w te ostatnie letnie dni.

Przygotowanie

  1. Galaretkę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu , lecz w mniejszej ilości wody. Dzielimy na 2 części. Zostawiamy do ostudzenia.

  2. W tym czasie dowolne okrągłe naczynie ( u mnie duży kubek )wykładamy folią spożywczą.Do środka wkładamy winogrona.

  3. Do jednej części przestudzonej galaretki dodajemy jogurt naturalny , chłodzimy kilka minut ( ma zacząć tężeć ) , po czym miksujemy na najwyższych obrotach ok. minutę( doda to puszystości ).Kremową pianką zalewamy winogrona.

  4. Wkładamy do zamrażarnika do całkowitego zastygnięcia!Gdy będziemy pewni , że pianka już jest całkowicie sztywna, zalewamy ją pozostałą galaretką.Odstawiamy do lodówki do stężenia ( im dłużej tym lepiej ).

  5. Wyciągamy na talerzyk odwracając i delikatnie odrywając folię.Dekorujemy bitą śmietaną i wiórkami.Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

aniolekjarusia 14 sierpnia 2012
Fajny ten deser... tylko ile tego jogurtu- mały kubeczek czy duży?
Składniki