Zemsta teściowej

Zemsta teściowej
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: aga-30
Nieziemskie ciacho do kawy! Uwaga na pestki!

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500 3 szkl
  • Margaryna 1 szt
  • Cukier puder 1 szkl
  • żółtko jaja kurzego 5 szt
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Beza:
  • białko jaja kurzego 5 szt
  • Cukier 1 szkl
  • Płatki migdałowe 15 dag
  • Galaretka:
  • galaretka wisniowa 2 szt
  • sok wiśniowy 2 szkl
  • wrzątek 2 szkl
  • Wiśnie
  • Śmietana:
  • śmietanka 36% 400 ml
  • Żelatyna 2 łyżki
  • Woda 1/4 szkl

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z maki, margaryny, cukru pudru, żółtek, proszku do pieczeni zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie części. Jedna pieczemy bez dodatków a na drugą robimy bezę.

  2. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wykładamy na ciasto i posypujemy migdałami. Pieczemy do 35 minut.

  3. Galaretka: Galaretki rozpuszczamy w wodzie i kompocie z wiśni. Odstawiamy do chłodnej dodajemy wydrylowane wiśnie i jak zacznie tężeć wykładamy na ciasto bez dodatków.

  4. Śmietana: Śmietankę ubijamy i łączymy z letnią żelatyną rozpuszczoną we wrzątku. Wykładamy na galaretkę i przykrywamy ciastem z bezą dając migdały do góry.

Komentarze do przepisu (10)

anitaromana 08 listopada 2017
W przepisie nie podano jaką ilość śmietany trzeba kupić.
Kasia-lilo 18 listopada 2017
Pycha. Dobre szczególnie dla tych którzy nie lubią mega słodkich wypieków
krzysimonia 26 listopada 2017
MNIAM MNIAM!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500 3 szkl
  • Margaryna 1 szt
  • Cukier puder 1 szkl
  • żółtko jaja kurzego 5 szt
  • Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • Beza:
  • białko jaja kurzego 5 szt
  • Cukier 1 szkl
  • Płatki migdałowe 15 dag
  • Galaretka:
  • galaretka wisniowa 2 szt
  • sok wiśniowy 2 szkl
  • wrzątek 2 szkl
  • Wiśnie
  • Śmietana:
  • śmietanka 36% 400 ml
  • Żelatyna 2 łyżki
  • Woda 1/4 szkl
Składniki