Zebra z białek

Zebra z białek
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Jeden ze sposobów na wykorzystanie białek

Składniki

  • 12 białek
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • szczypta soli
  • 300g mąki + 4 łyżki
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki roszku do piecznia

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier nadal miksując. Mąkę przesiewany wraz z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do białek mieszając delikatnie łyżką. Gdy mamy wymieszane białka z mąką wolnym strumieniem wlewamy ostudzone masło i mieszamy.

  2. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dosypujemy 4 łyżki kakao a do drugiej 4 łyżki mąki. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i na zmianę łyżką nakładamy ciasto raz jasne a raz ciemne.

    Ciasto pieczemy w 180C około 50min.

Komentarze do przepisu (8)

Futka 14 lutego 2015
Świetna i pyszniutka ta zeberka :)
BEATA1978 15 lutego 2015
Faktycznie dobry sposób na wykorzystanie białek, efekt końcowy super :)
aleksandra_sss 15 lutego 2015
Dzięki za przepis ;) Bardzo szybki i jednocześnie prosty. A efekt super puszyste ciasto idealne jako dodatek do... Czytaj całość »
Dzięki za przepis ;) Bardzo szybki i jednocześnie prosty. A efekt super puszyste ciasto idealne jako dodatek do szklanki mleka.. Ja zrobiłam ciasto z polowy składników wyszła mi mała formę do piernika i na szczęście białka po tłustym czwartku nie poszły na zmarnowanie. Przy następnej okazji dodam odrobinę mniej cukru, ale przyznam się że zanim ciasto zdarzyło ostygnąć połowa już zniknęła :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 12 białek
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • szczypta soli
  • 300g mąki + 4 łyżki
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki roszku do piecznia
Składniki