Zebra

Zebra
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mateusz15
Proste ciasto, do którego trzeba odrobinę cierpliwości. Ale wszystko zostanie nam wynagrodzone pięknmym efektem i pysznym smakiem.

Składniki

Przygotowanie

  1. Cukier i cukier wanilinowy zelmeć na puder.

  2. Rozgrać piekrnik do temperatury: 150 stopni (termoobieg); 160 stopni (bez termoobiegu). Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem.

  3. Do miski wbić jajka i ubijać je cukrem na puszysty krem.

  4. Do masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przesianą przez sito. Wlać oliwę i oranżadę po czym zmiksować na jednolitą masę.

  5. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać przesiane 2 łyżki mąki. Wymieszać łyżką.

  6. Do drugiej częsci dodać przesiane kakao i również wymieszać.

  7. Do formy wlewać na przemian po 3 łyżki ciasto ciemnego i jasnego, zaczynając od jasnego.

  8. Wstawić do piekarnika na 55 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

  9. UWAGI: Zamiast oliwy możemy dać olej słonecznikowy lub rzepakowy.

  10. Przepis pochodzi z książki "Słodkie inspiracje" wydanej przez Vorwerk, został przeze mnie nieco zmieniony.

Komentarze do przepisu (17)

madziak 05 listopada 2009
Pomysł świetny i efektowny, za tydzień mam urodziny więc przepis wypróbuję, mam nadzieję, że się uda ;) Ach... Czytaj całość »
Pomysł świetny i efektowny, za tydzień mam urodziny więc przepis wypróbuję, mam nadzieję, że się uda ;) Ach i jeszcze pytanie, często do ciast dodaje się zwykłego oleju, czy oliwa z oliwek nie zmieni smaku?
Mateusz15 06 listopada 2009
Na pewno nie zmieni samku. Do wszystkiego w kuchni używam oliwy z oliwek a nie oleju (z wyjątkiem majonezu).
KISIELINKA 10 listopada 2009
PORCJA DLA JEDNEJ OSOBY?????
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki