Zdrowe mini pączki orkiszowe z piekarnika bez cukru

Zdrowe mini pączki orkiszowe z piekarnika bez cukru
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Kasiek189
Zdrowe pączusie bez smażenia w głębokim tłuszczu i cukru

Składniki

  • 650 g mąki orkiszowej
  • kostka masła extra rozpuszczonego i ostudzonego
  • 2 opakowania drożdży suchych (14 g)
  • 4 jaja
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru/słodzika
  • 200 ml mleka letniego
  • pół łyżeczki soli
  • dosłodzić wedle uznania
  • +ulubiony dżem (u mnie truskawkowy domowej roboty)
  • +1 jajo do wysmarowania
  • +papilotki do babeczek

Przygotowanie

  1. Mąkę wsypujemy do dużej miski i robimy dziurę w środku. Wsypujemy tam drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru/słodzika, 4 łyżki mleka i mieszamy (tylko drożdże). Obsunie się odrobina mąki do tego po bokach, ale to tak ma być, także nie przejmujcie się tym. Zakrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia na ok. 10 min.

  2. Gdy drożdże podrosną, dodajemy sól, cukier/słodzik wedle uznania, resztę mleka i zagniatamy ręcznie lub robotem kuchennym wszystko razem. Następnie dodajemy żółtko i po jednym jajku cały czas wyrabiając. Na koniec dolewamy stopniowo roztopione masło i zagniatamy do powstania jednolitego elastycznego ciasta. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. (ok 1 godz.)

  3. Na oprószony blat mąką wykładamy ciasto, lekko zagniatamy do formy rolady i dzielimy na 4 kawałki. Jeden zostawiamy i rozwałkujemy do grubości ok 1 cm. Resztę chowamy z powrotem pod ściereczkę.

  4. Zwykłą szklanką wykrawamy kółka tak jak do pierogów (okrawki dodajemy do reszty ciasta na później).

  5. W dłoni delikatnie jeszcze rozpłaszczamy placka palcami i nakładamy po pół łyżeczki dżemu na środek. Zalepiamy tak jak pieroga, następnie końcami do góry i sklejamy ze sobą. Tak uformowaną kuleczkę wkładamy do papilotki, sklejeniem do spodu. U mnie na jedną partię do piekarnika wchodzi 16 szt. Po wykonaniu odpowiedniej ilości przykrywamy ściereczką na 15 min do podrośnięcia. Następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 20 min. Powtarzamy etapy do wykończenia ciasta.

  6. Po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem (u mnie zmielonym słodzik)

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 21 stycznia 2018
Fajne,lżejsze wydanie pączków:)
Składniki
  • 650 g mąki orkiszowej
  • kostka masła extra rozpuszczonego i ostudzonego
  • 2 opakowania drożdży suchych (14 g)
  • 4 jaja
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka cukru/słodzika
  • 200 ml mleka letniego
  • pół łyżeczki soli
  • dosłodzić wedle uznania
  • +ulubiony dżem (u mnie truskawkowy domowej roboty)
  • +1 jajo do wysmarowania
  • +papilotki do babeczek
Składniki