Zawijaniec drożdżowy z serem i owocami

Zawijaniec drożdżowy z serem i owocami
> > 6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
To jest to, co uwielbiam. Ciasto drożdżowe w środku ser i owoce, a na wierzchu kruszonka. Polecam. Jest pyszne i pozostaje miękkie, kilka dni.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50 g. roztopionego masła
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g. drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • Masa serowa:
  • 500 g. twarogu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Kruszonka:
  • 50 g. masła
  • 2 pełne łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • Dodatkowo:
  • owoce (u mnie nektarynki)

Przygotowanie

  1. Do miski,wlać ciepłe mleko. Wkruszyć drożdże i wsypać cukier.
    Wymieszać i odstawić na 15 minut. Po tym czasie, dodać mąkę, sól, jajka
    i roztopione masło. Wyrobić mikserem z hakami na gładkie ciasto.
    Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    W tym czasie przygotować ser.
    Twaróg przełożyć do miski, rozgnieść widelcem. Dodać żółtka, cukier
    i mąkę ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać.

  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką.
    Podzielić na dwie części. Każdą część, rozwałkować na prostokąt.
    Na tak przygotowane ciasto, wyłożyć ser. Rozsmarować, zostawiając wolne brzegi.
    Na ser wyłożyć owoce. Ja dodałam nektarynki pokrojone w kostkę.
    Ciasto zawinąć w roladę.

  3. Gotowe rolady, przełożyć do keksówek, wysmarowanych margaryną
    i posypanych bułką tartą.

    Przygotować kruszonkę. Masło rozgnieść palcami z mąką i cukrem.

    Ciasto na wierzchu, posmarować mlekiem i posypać kruszonką. Zostawić jeszcze na 20-30 minut, żeby podrosło.

  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 45 minut.

Komentarze do przepisu (3)

slodkisentyment 15 sierpnia
Przepysznie :)
ErJot 28 listopada
Uwielbiam ciasto drożdżowe z duuuużą ilością kruszonki. I najlepsze jak jest jeszcze ciepłe /choć podobno... Czytaj całość »
Uwielbiam ciasto drożdżowe z duuuużą ilością kruszonki. I najlepsze jak jest jeszcze ciepłe /choć podobno ciepłe drożdżowe jest niezdrowe/.
Agusiowesmakolyki 28 listopada
Ja zawsze czekam, aż ostygnie :)
Składniki
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 50 g. roztopionego masła
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 40 g. drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • Masa serowa:
  • 500 g. twarogu
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Kruszonka:
  • 50 g. masła
  • 2 pełne łyżki mąki
  • 1 łyżka cukru
  • Dodatkowo:
  • owoce (u mnie nektarynki)
Składniki