Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zawijana babka z cynamonem"
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 38
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 107
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 38
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 422
Składniki
Czas przygotowania 100 minut. Cena porcji ok. 0,70 zł
W rondelku roztapiamy 45 g masła, a następnie wlewamy mleko. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy mleko z masłem, drożdże, 75 g cukru, szczyptę soli i wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 45 minut.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek. Cynamon mieszamy z resztą cukru. Roztapiamy pozostałe masło, którym smarujemy ciasto, a następnie obficie posypujemy cynamonowym cukrem. Dzielimy na 5 długich pasków. Paski zwijamy jeden za drugim, zaczynając od środka posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tortownicy. Jeśli został nam cynamonowy cukier, możemy nim posypać ciasto. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. Pieczemy 30–40 minut w 180oC.
Cukier puder ucieramy ze śmietanką kremówką, syropem klonowym i sokiem cytrynowym aż powstanie gładki lukier. Smarujemy nim ostudzone ciasto i odstawiamy, żeby lukier stężał.Źródło: Rewia