Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Zapiekanka ziemniaczano-szpinakowa"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 102
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 126
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 102
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 107
Polecam.
Odsłon: 126
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj w mundurkach do miękkości. Odlej, przestudź, obierz i pokrój w plastry.
Obraną cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, przesmaż. Dodaj oczyszczone liście szpinaku, krótko podduś. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Na przemian układaj plastry ziemniaków oraz farsz szpinakowy. Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki.
Jajka rozkłóć w misce razem z mlekiem i śmietaną. Zalej zapiekanki. Starty żółty ser wymieszaj z sezamem. Posyp wierzch dania.
Naczynie wstaw do piekarnika. Piecz około 40 minut w temp. 180 st. Gotowe danie możesz udekorować świeżymi ziołami.Źródło: Świat kobiety