Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka ziemniaczana w bulionie mięsnym"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 199
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 164
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 151
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 199
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 164
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 151
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Wrzuć na osolony wrzątek i ugotuj do miękkości (ok. 20 minut). Pozostaw do ostudzenia. Następnie obierz i pokrój w niezbyt cienkie plastry.
W osobnym naczyniu ugotuj na twardo w osolonej wodzie jajka (8-10 minut). Wyjmij, przelej zimną wodą, a gdy ostygną obierz i również pokrój w plasterki.
Szynkę pokrój w cienkie plasterki, a następnie w paseczki. Biały ser pokrusz lub rozdrobnij widelcem. Obierz i poszatkuj cebulę.
Formę do zapiekania posmaruj masłem lub olejem. Warstwami układaj ziemniaki i jajka, przesypując je cebulą, paseczkami szynki oraz rozdrobnionym białym serem, solą i pieprzem.
Przygotowane zalej ciepłym bulionem. Na wierzchu rozłóż pokrojony w plasterki żółty ser. Zapiekaj ok. 25 min w 180 st. Dekoruj natką i szczypiorkiem.Źródło: Świat kobiety